Gezonde recepten voor Pasen

In deze blog geven we je inspiratie voor een gezond paasmenu met drie heerlijke recepten.

3 Gezonde Paasrecepten voor een gebalanceerde Paastafel

Groene asperges met gepocheerd ei en citroen-yoghurtsaus
Een feestelijk voorgerecht dat fris, licht én voedzaam is.

Ingrediënten: (2 personen)

  • 8 groene asperges
  • 2 eieren
  • 100 ml magere Griekse yoghurt
  • 1 el citroensap
  • Rasp van ½ citroen
  • Peper en zout
  • Verse bieslook (optioneel)

Bereiding:

  • Asperges voorbereiden:
    Was de asperges en snijd het harde uiteinde (ongeveer 1-2 cm) eraf. Breng een pan water aan de kook en kook de asperges in 3-4 minuten beetgaar. Giet af en spoel ze kort onder koud water zodat ze hun kleur en bite behouden. Je kunt ze ook grillen in een grillpan met een beetje olijfolie voor extra smaak.

  • Yoghurtsaus maken:
    Meng in een kommetje de Griekse yoghurt met het citroensap, de citroenrasp, peper en zout. Roer goed door tot een gladde saus. Zet koel weg.

  • Eieren pocheren:
    Breng een steelpan met water aan de kook en voeg een scheutje azijn toe (helpt het eiwit te binden). Zet het vuur laag zodat het water nét niet meer kookt. Breek een ei in een klein kommetje of kopje.
    Maak met een lepel een draaiende beweging in het water (whirlpool), en laat voorzichtig het ei in het midden van het water glijden. Pocheer 3-4 minuten tot het eiwit gestold is maar de dooier nog zacht. Herhaal met het tweede ei.

  • Serveren:
    Leg de asperges op een bord, schep er wat van de yoghurtsaus over en leg het gepocheerde ei erbovenop. Bestrooi eventueel met fijngehakte bieslook of andere verse kruiden naar eigen smaak. Serveer dit gerecht eventueel met volkoren brood of roggebrood.

Hartige Paastaart met spinazie en feta
Deze quiche zonder bladerdeeg is licht, eiwitrijk en perfect als lunch of hoofdgerecht.

Ingrediënten: 

  • 6 à 8 eieren
  • 200 g verse spinazie
  • 100 g feta (eventueel light)
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el havermout
  • 1 el olijfolie
  • Peper, zout, nootmuskaat

Bereiding:

  • Oven voorverwarmen:
    Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een quichevorm of ovenschaal licht in met olijfolie of gebruik bakpapier.

  • Ui en knoflook fruiten:
    Snijd de rode ui fijn en hak de knoflook. Verhit een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.

  • Spinazie slinken:
    Voeg de spinazie toe aan de pan. Laat al roerend slinken (eventueel in delen toevoegen als het veel is). Giet overtollig vocht eventueel af of dep het droog met keukenpapier, zodat je taart niet te nat wordt.

  • Eieren kloppen:
    Klop de eieren los in een grote kom. Voeg de havermout toe en meng goed. Voeg vervolgens de verkruimelde feta, nootmuskaat, peper en een snuf zout toe. Let op: feta is al zout, dus proef eventueel even.

  • Spinaziemengsel erbij:
    Voeg het spinaziemengsel uit de pan toe aan de kom met eieren en roer goed door. Alles moet goed verdeeld zijn.

  • Bakken:
    Giet het mengsel in de quichevorm. Wil je het extra feestelijk maken? Leg er wat cherrytomaatjes of stukjes zongedroogde tomaat bovenop. Bak de taart 30-35 minuten in de oven, of tot het midden stevig is en de bovenkant goudbruin.

  • Serveren:
    Laat de quiche 5-10 minuten afkoelen voor je hem aansnijdt – dan blijft hij beter in vorm. Lekker met een frisse salade erbij!

Mini wortelcakejes
Zoet én voedzaam – deze cakejes zijn gemaakt met dadels en banaan als natuurlijke zoetmakers.

Ingrediënten (8 stuks):

  • 100 g geraspte wortel
  • 2 rijpe bananen
  • 4 ontpitte dadels
  • 2 eieren
  • 100 g volkoren meel of havermeel
  • 1 tl kaneel
  • ½ tl gemberpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • Walnoten (optioneel)

Bereiding:

  • Voorbereiding:
    Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht / boven- en onderwarmte). Zet papieren of siliconen muffinvormpjes klaar of vet een muffintray licht in.

  • Dadels en bananen pureren:
    Doe de dadels samen met de bananen in een blender of keukenmachine. Mix tot een gladde massa. Geen blender? Prak de bananen fijn met een vork en snijd de dadels heel fijn.

  • Vochtige ingrediënten mengen:
    Voeg de eieren toe aan het banaan-dadelmengsel en mix goed door.

  • Droge ingrediënten toevoegen:
    Meng in een aparte kom het meel, bakpoeder, kaneel, gemberpoeder en zout. Voeg dit toe aan het natte mengsel en roer tot een beslag ontstaat.

  • Wortel en eventuele extra’s erbij:
    Spatel de geraspte wortel en eventueel wat walnoten of rozijnen door het beslag.

  • Bakken:
    Verdeel het beslag over 8 muffinvormpjes (vul ze voor ongeveer ¾). Bak de cakejes in 20-25 minuten goudbruin. Check met een satéprikker of ze gaar zijn (de prikker moet er droog uitkomen).

  • Afkoelen en genieten:
    Laat de cakejes even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Lekker als voedzaam tussendoortje of bij het Paasontbijt!