Heb jij een dieetbril op tijdens de feestdagen?

De feestdagen zijn een tijd van gezelligheid, familie, cadeautjes – en heel vaak: eten. Tafels vol lekkers, van diners tot eindeloze borrelhapjes. Voor sommigen voelt dat feestelijke eten echter niet helemaal vrij aan. Misschien herken je het: je geniet van een feestmaal, maar ondertussen klinkt er een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je morgen extra moet sporten, of dat je minder mag eten de volgende dag. Als dat zo is, dan heb je mogelijk de dieetbril op.

Maar wat is die dieetbril eigenlijk? Hoe kun je die afzetten en écht genieten van de feestdagen zonder schuldgevoel? Laten we dat eens onderzoeken.

Wat is de dieetbril?

De dieetbril is een term het concept Intuïtief Eten. Het staat voor de manier waarop diëten onze kijk op voeding en ons lichaam kunnen beïnvloeden. Wanneer je de dieetbril op hebt, bekijk je eten niet meer als iets wat je voedt en plezier geeft.

Je bekijkt het door een lens van regels, schuldgevoel en controle:

  • “Ik mag geen suiker eten.”
  • “Als ik dit eet, moet ik dat morgen compenseren door extra te sporten.”
  • “Ik heb ‘gecheat’, dus ik heb gefaald.”

De dieetbril is diepgeworteld in de dieetcultuur waarin we leven. Die cultuur leert ons dat we ons lichaam moeten ‘repareren’, ons gewicht moeten controleren en dat eten vooral iets is waar we heel bewust en kritisch mee om moeten gaan.

Tijdens de feestdagen kan deze dieetbril extra aanwezig zijn. Dit is immers een periode vol traditioneel ‘ongezonde’ keuzes zoals desserts, alcohol en comfortfood. Maar je kunt leren om deze dieetbril af te zetten, zodat je écht kunt genieten.

 

Hoe zet je jouw dieetbril af? Tips!

De dieetbril afzetten betekent je losmaken van regels en luisteren naar je lichaam en behoeften, zonder oordeel. Het is een belangrijk onderdeel van Intuïtief Eten, een benadering die je helpt om je relatie met eten te herstellen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

Tip 1: Herken het stemmetje van de dieetbril

Word je bewust van hoe vaak je gedachten rondom eten worden beïnvloed door de dieetcultuur. Stel jezelf vragen zoals:

  • Waarom voel ik me schuldig na het eten van dit gerecht?
  • Ben ik bang voor wat anderen denken over mijn keuzes?
  • Maak ik deze keuze vanuit plezier of vanuit angst?

Bewustwording is de eerste stap. Door dat stemmetje op te merken, kun je het uitdagen en besluiten om er niet naar te luisteren.

Tip 2: Herinner jezelf eraan dat eten niet ‘goed’ of ‘slecht’ is

Eten is neutraal. Eén stuk taart maakt je niet ‘ongezond’ of betekent niet dat je slecht bezig bent of dat alles om zeep is. Net zoals één salade je niet automatisch ‘gezond’ maakt. Probeer je focus te verschuiven van oordelen naar het ervaren van smaak, plezier en verzadiging.

Tip 3: Laat schuldgevoel los

Schuldgevoel na het eten is een directe afspiegeling van de dieetbril. Het is belangrijk om jezelf toestemming te geven om te eten wat je wilt, zonder je schuldig te voelen. Dit betekent niet dat je ongecontroleerd alles eet; het betekent dat je keuzes maakt vanuit zelfzorg en niet vanuit angst.

Hoe meer je een voedingsmiddel of maaltijd als “slecht of “verboden” bestempelt, hoe aantrekkelijker dit wordt. Met als gevolg dat je ook meer schuldgevoelens zal ervaren na het eten ervan. Terwijl schuldgevoelens helemaal niet nodig zijn.

Tip 4: Stop met compenseren

Extra sporten of minder eten als ‘compensatie’ versterkt de cyclus van restrictie en overeten. Je lichaam heeft recht op regelmatige, voedzame maaltijden, ongeacht wat je gisteren hebt gegeten. Laat de balans natuurlijk ontstaan door naar je lichaam te luisteren.

Tip 5: Focus op wat écht belangrijk is: genieten & gezelligheid!

De feestdagen gaan niet over calorieën of sporten, maar over verbinding en plezier, gezelligheid en warmte. Vraag jezelf af: wat onthoud ik liever – het gezellige diner met mijn familie, of dat ik ‘sterk’ genoeg was om het dessert over te slaan?

 

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Team Diëtiste Pelt