(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Herfstige boost voor je gezondheid

gelukkig gezond genieten herfst mindset mentaal welzijn diëtiste coach pelt leopoldsburg hersft vitamines boost gezondheid pompoen appel zoete aardappel recept voeding dietiste

De herfst is een seizoen vol kleuren, frisse lucht en heerlijke seizoensproducten die niet alleen je smaakpapillen prikkelen, maar ook je gezondheid een boost geven. Groenten en fruit zoals pompoen, zoete aardappel en appels staan centraal in dit seizoen. Naast gezonde voeding, dragen ook bewegen in de frisse herfstlucht en het binnenkrijgen van voldoende vocht bij aan een goede balans in deze periode. In deze blog bespreken we hoe je optimaal kunt profiteren van de herfstige gezondheidsvoordelen!

Vitamineboost: Kies voor seizoensgroenten- en fruit

Probeer eens iets nieuw te koken of een nieuwe combinatie te maken. Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak lekkerder, duurzamer en goedkoper. Hieronder alvast wat inspiratie:

Pompoen

Pompoen is een herfstklassieker en staat bekend om zijn hoge gehalte aan bètacaroteen, een krachtige antioxidant die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Deze vitamine ondersteunt de gezondheid van je ogen, huid en immuunsysteem, wat vooral belangrijk is in de koudere maanden. Pompoen bevat ook veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering en helpt je langer een vol gevoel te behouden.

Toepassing: Pompoen kan op veel manieren worden toegepast, van soepen tot geroosterde stukken in de oven. Een heerlijke herfstrecept is pompoensoep met een vleugje gember en kurkuma. Het verwarmt je van binnenuit en geeft je een flinke dosis vitamines en mineralen.

Zoete aardappel

Zoete aardappel zit boordevol vitamines, mineralen en vezels, en is een uitstekende bron van complexe koolhydraten. Dit zorgt voor een stabiele energievoorziening zonder pieken in de bloedsuikerspiegel. Daarnaast is de zoete aardappel rijk aan vitamine C en E, wat kan helpen bij het versterken van je immuunsysteem.

Toepassing: Je kunt zoete aardappel roosteren als bijgerecht, verwerken in stoofschotels of zelfs gebruiken als basis voor een voedzame puree. Een simpele en heerlijke manier is zoete aardappelpartjes met olijfolie, rozemarijn en een snufje zeezout in de oven te roosteren.

Appels

De appel is een van de meest veelzijdige vruchten en zit vol vezels en vitamine C. De antioxidanten in appels helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, wat gunstig is voor het verouderingsproces en de algehele gezondheid. De vezels ondersteunen een gezonde darmwerking en kunnen helpen bij het reguleren van het cholesterolgehalte.

Toepassing: Een appel is heerlijk als tussendoortje, maar je kunt hem ook verwerken in een warm ontbijt, zoals havermoutpap met appel en kaneel. De combinatie van zoet fruit en verwarmende specerijen zoals kaneel  is een echte comfortmaaltijd op koude ochtenden.

Beweging in de herfst: maak een herfstwandeling

Naast voeding is beweging een belangrijke pijler voor een gezond leven, en de herfst biedt een prachtige gelegenheid om naar buiten te gaan. Wandelen in de frisse herfstlucht heeft tal van voordelen, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. De natuur is op zijn mooist in deze periode, met kleurrijke bladeren en een frisse wind, waardoor je niet alleen je lichaam maar ook je hoofd opfrist.

Voordelen van een herfstwandeling:

  • Verbeterde bloedsomloop: De frisse lucht en het lopen stimuleren de bloedcirculatie.
  • Meer vitamine D: Hoewel de zon minder krachtig is, krijg je toch nog een portie vitamine D binnen tijdens een herfstwandeling.
  • Stressvermindering: De rustige, natuurlijke omgeving kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren.

Maak er een gewoonte van om regelmatig een wandeling te maken in het bos. Een half uur per dag is al genoeg om de voordelen te plukken.

Voldoende vocht: hydratatie in de herfst

In de herfst kan het moeilijker zijn om voldoende water of vocht binnen te krijgen, omdat we minder snel dorst hebben dan in de zomer. Toch is het belangrijk om gehydrateerd te blijven, vooral omdat de verwarmde binnenlucht uitdrogend kan werken. Gelukkig zijn er manieren om jezelf van vocht te voorzien in de herfst.

Thee: lekker gezellig

Kruidenthee, zoals gember- of kamillethee, kan je lichaam opwarmen en hydrateren tegelijk. Thee bevat bovendien antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. En het is ook gewoon gezellig!

Soepen: voedzaam en hydraterend

Soepen zijn een uitstekende manier om zowel vocht als voedingsstoffen binnen te krijgen. Kies voor groentesoepen, zoals pompoen- of tomatensoep, die je naast hydratatie ook voorzien van vitamines en mineralen. Zelfgemaakte soepen zijn ideaal, omdat je dan de hoeveelheid zout kunt beperken en meer verse ingrediënten kunt toevoegen.

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Team Diëtiste Pelt