(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Vind je ritme terug in september

September is een maand van nieuwe starts. De vakantie is voorbij, de kinderen gaan terug naar school, en voor veel mensen begint het ‘normale’ leven weer. Het kan best een uitdaging zijn om je ritme terug te vinden na een periode van ontspanning en minder structuur.

Laat je niet vangen door dieetreclames die je in september vaak ziet. Ga niet overhaast je hele leefstijl omgooien omdat je snel fit wil zijn.

In onze praktijk geloven we in een aanpak zonder dieetregels, gericht op zelfzorg, gezonde gewoonten en een positieve mindset. Hieronder onze tips om je ritme weer te vinden in september, zonder stress en zonder dieetregeltjes.

6 tips om je ritme terug te vinden na de zomervakantie

1. Stel realistische doelen

Het is verleidelijk om na een vakantie vol lekker eten en minder beweging jezelf meteen strikte doelen op te leggen. In plaats daarvan, probeer realistische, haalbare doelen te stellen. Denk aan kleine stappen, zoals elke dag 10 minuten bewegen, of een gezonde lunch meenemen naar het werk of school. Deze kleine veranderingen helpen je om een duurzaam ritme te creëren.

2. Focus op zelfzorg, niet op beperkingen

Vaak voelen we de druk om ‘terug in vorm’ te komen na de zomer, maar dat idee kan meer kwaad dan goed doen. In plaats van te focussen op wat je niet mag eten of doen, focus je op wat je wel kan doen om goed voor jezelf te zorgen. Dat betekent voldoende rust nemen, tijd vrijmaken voor hobby’s en aandacht besteden aan wat je lichaam echt nodig heeft. Eet je maaltijden met aandacht en geniet van het moment – dit is ook zelfzorg.

3. Eet regelmatig

Na de vakantieperiode is het verleidelijk om meteen allerlei voedingsregels aan jezelf op te leggen, maar dat werkt vaak averechts. In plaats daarvan kun je proberen weer een ritme te vinden door bewust te eten. Dit betekent: luisteren naar je lichaam, honger- en verzadigingssignalen volgen, en eten wat je lichaam voedt en energie geeft.

Neem 3 voedzame hoofdmaaltijden en vul eventueel aan met gezonde tussendoortjes. Ontbijt niet overslaan, regelmatige maaltijden en snacks, en voldoende water drinken zijn eenvoudige maar effectieve manieren om weer in een flow te komen.

4. Weg met schuldgevoelens en vergelijkingen

Het is makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen of om je schuldig te voelen over wat je wel of niet doet in jouw leefstijl. Weet dat iedereen zijn eigen tempo en behoeften heeft. Wat voor de één werkt, hoeft niet voor jou te werken. Wees mild voor jezelf. De zomer was een tijd om te ontspannen, en dat mag. Het belangrijkste is dat je nu met aandacht en liefde voor jezelf zorgt, zonder die druk van ‘perfect’ te moeten zijn.

5. Beweging als energiebron, niet als straf

Bewegen en sporten geeft je energie! En hoe energieker jij je voelt, hoe meer motivatie je hebt om te blijven bewegen en/of sporten.

Kies een activiteit die bij je past. Het is niet nodig om jezelf naar de fitness  te slepen als dat niet jouw ding is. Zoek iets waar je plezier in hebt, of dat nu wandelen, yoga, fietsen of dansen is. Beweging moet geen straf zijn, maar juist iets wat je energie geeft en je goed laat voelen in je eigen lichaam.

6. Kies voor positiviteit

Een positieve mindset is misschien wel de belangrijkste factor bij het vinden van je ritme. In plaats van jezelf te straffen of streng te zijn, zie elke dag als een nieuwe kans om goed voor jezelf te zorgen. Focus op wat goed gaat, en wees mild als iets anders loopt dan gepland. Een positieve instelling helpt je om op een flexibele manier je ritme terug te vinden, zonder perfectionisme.

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena