September kan voor vele mensen ook gelinkt worden met ‘drukte’. Het verlof is voorbij, de kinderen gaan weer naar school en hobby’s of sportclubs draaien op volle toeren. Dit vergt een goede organisatie. Soms kan het lastig zijn om dit allemaal te combineren met een gezonde levensstijl. Bij weinig tijd schieten vaak de tussendoortjes erbij in of toch zeker de gezonde varianten. In deze blog ontdek je alles over gezonde tussendoortjes: waarom ze zo belangrijk zijn en hoe je ze het beste in je dagelijkse leven kan brengen.
Wil jij daarnaast graag weten hoe je terug fit kan worden en blijven tijdens het najaar? Neem dan eventjes een kijkje in ons aanbod op de website. We helpen je met plezier (terug) stap voor stap fit worden.
Waarom kiezen voor gezonde tussendoortjes?
Energieboost
Door het kiezen van een gezond tussendoortje krijg je extra energie. Ook zorgt het ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Hiermee bedoelen we dat er in jouw bloed geen pieken of dalen komen door het eten van suikerrijke snacks. Een stabiele bloedsuikspiegel heeft een positief effect op je gezondheid.
Positief voor een gezond gewicht
Tussendoortjes zijn zeker toegestaan bij een gezond voedingspatroon. Het is persoonsafhankelijk of je lichaam snacks nodig heeft of niet. Er is een overvloed aan keuze als het gaat om tussendoortjes. Denk aan zoete opties zoals koeken, snoep of ijs. Of hartige snacks zoals kaasblokjes, salami, chips of mini pizza’s. Gelukkig zijn er ook tal van gezonde alternatieven die net zo lekker kunnen zijn. Onderaan deze blog vind je enkele voorbeelden opgesomd waarmee je zelf creatief aan de slag kan gaan.
Essentiële voedingsstoffen aanvullen
Een goed samengesteld tussendoortje zorgt ervoor dat je belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten.
Hoe pas je dit concreet toe op je eigen leven?
Gezonde tussendoortjes vragen soms iets meer tijd dan het nemen van een koek. Wij geven je graag enkele tips om gezonde tussendoortjes toegankelijker te maken.
Voorraad thuis
Zorg ervoor dat je altijd een gezond tussendoortje in huis hebt. Hoewel fruit, groenten en yoghurt geen lange houdbaarheidsdatum hebben, zijn er ook tussendoortjes die wel lang goed blijven, zoals rijstwafels, volkoren crackers of noten en zaden. Deze kan je op een creatieve manier verwerken tot een lekker tussendoortje.
Op het werk
Heb je op het werk een eigen kastje of toegang tot een koelkast? Sla daar ook een voorraad gezonde tussendoortjes in. Zo heb je altijd iets bij de hand wanneer je honger krijgt en voorkom je dat je naar de koekautomaat of het dichtstbijzijnde winkeltje gaat. Bovendien kom je zo niet uitgehongerd thuis.
Voorbereiding
Je kan je tussendoortjes ook vooraf klaarmaken. Denk aan het voorsnijden van fruit. Dit kun je voor twee dagen tegelijk doen. Veel fruitsoorten blijven enkele dagen goed in de koelkast, zoals aardbeien, meloen, bessen, ananas, kiwi, appelsien,… Ook kan je zelf granola – of notenrepen maken.
Voorbeelden
Je kan de tofste combinaties maken, zodat het steeds gevarieerd en lekker blijft!
- Stuk (seizoens)fruit
- Een handje noten
- Snackgroentjes (tomaat, komkommer, paprika, wortel, radijs, bloemkool,…) met een dip zoals hummus of guacamole
- (Magere) Griekse yoghurt met honing en noten of fruit
- (Magere) yoghurt met fruit
- Volkoren crackers of rijstwafel met
- Avocado
- Pindakaas
- Amandelpasta
- Kippenwit
- Banaan
- …
- Smoothie met (diepvries)fruit en eventueel yoghurt of melk
- Hardgekookt ei
Probeer daarbij steeds te letten op de portiegrootte. Een tussendoortje is bedoeld als aanvulling, niet als vervanging van een hoofdmaaltijd. Eet naargelang je hongergevoel. Veel honger? Neem een groter tussendoortje. Weinig honger, maar vooral trek of goesting? Neem een kleiner tussendoortje.
Wil je graag nog meer ideeën of recepten voor gezonde tussendoortjes? Neem dan zeker eens een kijkje op onze webshop.
Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.
Tot snel!
Ruth & Jelena