Gezond en budgetvriendelijk koken

Iedereen weet dat een diepvriespizza goedkoper en makkelijker is dan een verse maaltijd te bereiden. Een zak chips goedkoper is, dan een stuk fruit. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar wil je gezond én budgetvriendelijk leven? Dan is deze blog zeker iets voor jou.

5 tips om gezond en goedkoop te koken

 

1. Kies voor seizoensgebonden producten

Wanneer je boodschappen doet, let dan op groenten en fruit die in het seizoen zijn. Niet alleen zijn ze op hun best qua smaak, maar ook vriendelijker voor je portemonnee. Bovendien is het een goede gewoonte om te kiezen voor Belgische en lokale producten, wat niet alleen goedkoper is, maar ook beter voor het milieu en je steunt op deze manier de kleine zelfstandige. Door seizoensgebonden te eten, heb je automatisch meer variatie in je eetpatroon, doordat je soorten probeert die anders misschien niet op jouw menu zouden stonden. Online vind je verschillende seizoenskalenders van groenten en fruit.

2. Kies regelmatig voor diepvriesgroenten en- fruit

Wanneer een groente- of fruitsoort niet in het seizoen is, zoals aardbeien in de winter, kan je diepvriesproducten kiezen. Diepvriesgroenten en -fruit bevatten vaak evenveel of zelfs meer vitaminen dan verse producten die enkele dagen in de koelkast liggen. Dit komt doordat ze direct na de oogst worden ingevroren, waardoor er weinig vitaminen en mineralen verloren gaan. Verse groenten en fruit verliezen vaak vitaminen en mineralen doordat ze enkele dagen in de koelkast liggen, voordat ze op je bord belanden.

Door diepvriesproducten te gebruiken, kan je steeds gevarieerd en gezond blijven eten. Diepvriesfruit kan je bijvoorbeeld gebruiken om smoothies te maken.

3. Kook eens een vegetarische maaltijd

Vegetarische maaltijden zijn in het algemeen goedkoper, doordat vlees of vis vaak het dure onderdeel van de maaltijd is. Vlees en vis zijn een bron van eiwitten, deze hebben we nodig in een gezond voedingspatroon. Daarom kan je best het vlees of vis vervangen door een andere eiwitbron. Dit kan je doen door peulvruchten zoals rode en witte bonen, kikkererwten of linzen toe te voegen. Ook eieren of vegetarische vleesvervangers zoals tofu, quorn, seitan en tempé zijn goede opties.

4. Maak een weekplanning met bijhorend boodschappenlijstje

Om je uitgaven in de winkel te verminderen, is het essentieel om een weekplanning te maken met een bijhorende boodschappenlijst. Op die manier ga je georganiseerd naar de winkel en koop je enkel wat je nodig hebt.
Bovendien is het verstandig om in de winkel goed te letten op wat je koopt. Vergelijk bijvoorbeeld de prijs per kilogram of liter, in plaats van per eenheid of product.
Dit helpt je om bewuster te winkelen en slimme keuzes te maken voor je portemonnee.

5. Houd één keer per week restjesdag

Zorg dat je alle restjes doorheen de week bijhoudt. Op deze manier heb je op het einde van de week een extra ‘gratis’ maaltijd. Als je niet voldoende restjes hebt op het einde van de week, kan je ook in de kast en frigo kijken naar andere producten. Hiermee kan je een creatieve maaltijd maken, zodanig dat je voldoende eten hebt voor het hele gezin.
Denk hierbij ook aan restjes bij feestjes of gelegenheden. Natuurlijk voorzien we altijd teveel eten op een feestje😊. Maar probeer deze restjes een andere keer op te eten. Geef ze eventueel mee aan het bezoek. Zo belandt het niet in de vuilbak of bij de kippen en hebben anderen er nog plezier van.

 

Wil jij graag meer tips en persoonlijk aan de slag gaan? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena