(SPORT)DIËTISTENPRAKTIJK
RUTH VANDERHEYDEN

Gezond Koken: Tips voor smakelijke en voedzame maaltijden

Gezond koken hoeft niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Als diëtisten helpen wij mensen om gezonde keuzes te maken zonder strenge diëten en regels. In deze blog krijg jij praktische tips over waaruit een gezonde maaltijd bestaat, hoe je inspiratie kunt opdoen en snel gezonde maaltijden op tafel kunt zetten.

Waaruit bestaat een gezonde maaltijd?

Een gezonde maaltijd is gebalanceerd en bevat:

  1. Groenten : Deze zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Probeer de helft van je bord te vullen met verschillende soorten groenten. Varieer met kleuren om verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen.
  2. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en het herstel van je lichaam. Kies voor magere eiwitbronnen zoals kip, vis, peulvruchten, tofu, tempeh, en magere zuivelproducten of kazen.
  3. Volkoren granen: Volkoren producten zoals bruine rijst, volkoren pasta, quinoa, en havermout zijn rijk aan vezels en helpen je langer verzadigd te blijven. Ook aardappelen bieden je complexe koolhydraten die we nodig hebben als energiebron en vezels.
  4. Gezonde vetten: Voeg gezonde vetten toe zoals avocado, noten, zaden, en vloeibare olie zoals olijfolie. Deze vetten zijn belangrijk voor je hartgezondheid en helpen bij de opname van bepaalde vitaminen.

Help, ik heb geen inspiratie om te koken!

Inspiratie voor het koken kan een uitdaging zijn, vooral na een lange werkdag. Een handige tip is om een notitieblok of een papier in de keuken te leggen en daarop je favoriete, ‘go-to’ gerechten te noteren. Maak dus een lijstje van gerechten die jij vaak klaarmaakt en waarbij je niet te veel moet nadenken. Dit maakt het makkelijker om snel een keuze te maken en voorkomt dat je in dezelfde maaltijden blijft hangen.

Probeer ook eens nieuwe recepten uit tijdschriften, kookboeken of websites. Sociale media zoals Instagram en Pinterest kunnen een schat aan creatieve ideeën bieden. Zoek naar gerechten met seizoensgebonden ingrediënten om te variëren en kosten te besparen.

Wil jij er zeker van zijn dat jouw gerecht voldoet aan de richtlijnen van de gezonde voeding? Dan hebben we goed nieuws! Onze nieuwe receptenbundels bevatten meer dan 50 recepten, die goedgekeurd zijn door ons als diëtisten! Klik hier voor de receptenbundels.

Receptenbundel ‘Smaakvol genieten’

e-book met 50 gezonde recepten voor elke maaltijd: ontbijt, lunch en warme maaltijd

  • 50 recepten ontwikkeld en goedgekeurd door Dietiste Pelt
  • Ontbijt, lunch en diner
  • Inclusief vlees, vis en plantaardige opties
  • Gezond en lekker eten zonder strenge regeltjes
  • Eenvoudige en snelle recepten voor een gezonde, fitte levensstijl

Hoe kan je snel en gezond koken?

Heb jij weinig tijd om te koken? Wij geven jou tips om snel een gezonde maaltijd op tafel te zetten:

  1. Meal prepping: Besteed een deel van je weekend aan het voorbereiden van maaltijden voor de week. Kook bijvoorbeeld een grote pan soep of stoofpot die je kunt invriezen. Klik hier om meer te leren over meal preppen met onze online cursus!
  2. Gebruik de diepvriezer: Bewaar porties van zelfgemaakte maaltijden in de diepvriezer voor dagen waarop je weinig tijd hebt. Ook diepvriesgroenten zijn een gezonde en handige keuze als het snel moet gaan!
  3. Kies snelle kookmethoden: Roerbakken, grillen, en stomen zijn snelle kookmethoden die helpen om de voedingsstoffen in het eten te behouden.
  4. Houd het simpel: Een gezonde maaltijd hoeft niet uit veel componenten te bestaan. Een simpel gerecht zoals gegrilde kip met gestoomde groenten en een volkoren graan is voedzaam en snel klaar.

Met deze tips kun je elke dag genieten van smakelijke, voedzame maaltijden zonder je overweldigd te voelen door ingewikkelde kookmethoden of strenge dieetregels. Het draait allemaal om balans en plezier in het koken en eten!

 

Wil jij graag persoonlijke begeleiding? We helpen je graag! Bekijk het aanbod op de website.

 

Tot snel!

Ruth & Jelena