3 tips om gezond te leven tijdens drukke periodes

September is gestart en BAM, de hectische dagen zijn er weer. Geen tijd meer om gezonde maaltijden op tafel te toveren of te gaan sporten … Drukke planningen om de kinderen naar de hobby’s te brengen, oudercontacten, vergaderingen op het werk … je kent het wel. 

Ervaar jij september ook als zo’n rush-maand? Voor ons alleszins heel herkenbaar. 

Door de drukte kan de motivatie (en tijd) om te bewegen of gezonde recepten uit te proberen ontbreken. We delen graag dire praktische tips om ook tijdens september aan je gezondheidsdoelen te werken. 

Want als je jouw gezonde, energieke gewoonten on hold zet, is het zeer moeilijk om deze na een tijdje weer op te pakken. Zeker tijdens het najaar met die koude, korte dagen verloopt het moeizaam om nieuwe gewoontes te ontwikkelen of om je doelen te bereiken. Daarom raden we aan om onze tips uit te proberen. Het lijken voor de hand liggende tips, maar geloof ons, ze werken echt!

Three months from now, you will thank yourself. 

 

3 tips om ook tijdens de drukte aan je gezondheid te werken

 

1. Planning is key

Waarschijnlijk heb je al van deze tip gehoord. Maar deze tip werkt echt! Maak een goed gestructureerd plan, want een goed begin is het halve werk. Door een planning te maken die bij jou past, voorkom je dat je vervalt in oude gewoontes. Ken je valkuilen en stel prioriteiten. Welke zaken wil je zeker blijven doen tijdens drukkere periodes? Wil je bijvoorbeeld blijven fietsen naar het werk of ’s morgens voedzaam ontbijten in plaats van vlug een koek in je tas steken? Sta hier even bij stil en maak een prioriteitenlijstje dat aansluit bij jouw gezonde gewoonten of doelen. 

De volgende zaken inplannen, kunnen helpen om ook tijdens drukke periodes een gezonde levensstijl aan te houden:

  • Boodschappen doen
  • Boodschappenlijstje maken o.b.v. je weekmenu
  • Sport
  • Beweging (Want dit is niet hetzelfde als je in het zweet sporten.)
  • Ontbijten (Ja, dit wordt anders vaak geskipt, dus we willen je voor zijn.)
  • Koken

Wees realistisch over hoeveel tijd je effectief nodig hebt. Hou rekening met verplaatsingstijd, aanschuiven in de winkel, ontbijt klaarmaken … Hiervoor extra buffertijd inplannen, kan helpen.

2. Bereid je maaltijden voor

Door je maaltijden voor te bereiden, ook wel meal prepping genoemd, zorg je ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je zal bij tijdgebrek minder snel grijpen naar afhaalmaaltijden. Meal prepping hoeft niet het ‘bakjesprincipe’ gevuld met kip, rijst en broccoli te zijn. De aardappelen ’s morgens schillen, zodat je ze ’s avonds direct kan koken, is ook een vorm van meal prepping. We geven graag enkele tips:

  • Kook pasta voor meerdere dagen en verwerk ze in verschillende gerechten.
  • Kook voor twee dagen of steek een extra portie in de diepvries.
  • Schil een grote hoeveelheid aardappelen en maak er meerdere dagen gebruik van. Eet eerst bijvoorbeeld gekookte aardappelen en maak er de volgende dag puree van.
  • Maak soep in grote hoeveelheden en vries per portie in. Op die manier kan je de soep ’s morgens laten ontdooien voor ’s middags.
  • Je kan ook de brooddozen en potjes voor de snacks de avond ervoor al klaarzetten. Dit is weer een extra herinnering en hulpmiddel om thuis voedzame maaltijden te maken en niets onderweg te kopen.

3. Minder zonder afstel

Plan tijd voor jezelf in, zoals je ook bij een doktersafspraak doet. Blokkeer deze tijd ook echt. Kan je tijdens deze drukke periode evenveel tijd maken voor ontspanning als tijdens andere dagen/weken? Waarschijnlijk niet… Maar zorg ervoor dat je jezelf niet vergeet of voorbij loopt. Doe eventueel minder vaak of kortere activiteiten voor jezelf en koppel ze aan andere activiteiten. Want iets is echt beter dan niets! Hieronder geven we enkele voorbeeldjes, zodat jij ze ook kan toepassen op jouw gezonde levensstijl en jezelf niet vergeet.

  • Ga je normaal drie keer per week lopen? Ga twee keer per week.
  • Ga je normaal wekelijks koffie drinken met een vriendin? Vraag of ze mee wilt gaan wandelen, zodat je samen in beweging bent. Twee vliegen in één klap.
  • Ga je normaal uitgebreid boodschappen doen? Probeer Collect & Go of vraag je buren/familie/vrienden of zij ook voor jou boodschappen willen doen.
  • Eet je normaal havermoutpap als ontbijt? Probeer eens overnight oats, dit kost ’s morgens minder tijd.
  • Ga je normaal drie keer per week 60 minuten fitnessen? Ga een half uurtje.

Zelfs in drukke tijden kan jij voor jezelf zorgen. We know you can do this, because remember:

Three months from now, you will thank yourself. 

 

Wil je graag hulp om on track te blijven en niet te vervallen in oude gewoontes?

We helpen je graag! Bekijk hier ons aanbod, meld je aan en wij nemen contact met je op om de eerste afspraak in te plannen.