Op eigen houtje trainen als duursporter? Dat kan zeker, maar is het even efficiënt en effectief? Steeds meer en meer duursporters beseffen dat ze meer resultaten bereiken, wanneer ze externe hulp inschakelen. Dit kan op verschillende vlakken: een trainer onder de arm nemen, een betere fiets aanschaffen, je gezinsleven afstemmen op je trainingen, eerder gaan slapen … Dit zijn allemaal verbeteringen, maar vaak wordt het belangrijkste vergeten, namelijk het voedingsgedeelte.
Je kan zo veel meer resultaat boeken door jouw voedingspatroon te optimaliseren. Een sportdiëtiste is hierin gespecialiseerd en leert je wat je voor, tijdens en na training het beste kan eten in functie van je sportprestaties. Op die manier zal je sneller recupereren, beter trainen en topprestaties op wedstrijd neerzetten. Hiernaast leer je ook wat je het beste kan eten op rustdagen of op het werk/school. In de volksmond wordt er soms gezegd dat voeding de vierde discipline is bij een triatlon. Dit zegt men echt niet voor niets!
Wil je graag betere sportprestaties door je voeding op punt te stellen? Sportdiëtiste Ruth Vanderheyden helpt je graag. Bekijk de website voor meer info en maak je afspraak.
Weinigen realiseren zich dus hoeveel invloed voeding heeft op de prestaties van duursporters. Of je nu een marathonloper, triatleet of wielrenner bent, het optimaliseren van je voeding kan een aanzienlijk verschil maken in je trainingsroutines en wedstrijdprestaties.
Voeding heeft verschillende functies
Duursporters verbranden grote hoeveelheden calorieën tijdens hun trainingssessies en zeker ook op wedstrijden. Het is daarom belangrijk om voldoende te eten om energiedipjes tijdens intensieve trainingen of wedstrijden te voorkomen. Daarnaast helpt een gebalanceerd dieet bij het herstel en de opbouw van de spiermassa. Voldoende eten, en dus ook voldoende energie innemen, draagt bij aan een algemeen gevoel van welzijn op zowel mentaal als fysiek vlak.
Naast voldoende eten, is het ook belangrijk dat je de juiste keuzes maakt. Zo weet je waarschijnlijk wel dat stoofvlees met friet niet de ideale maaltijd is voor een looptraining. Voedingsmiddelen zijn opgebouwd uit verschillende voedingstoffen die energie leveren, maar ze hebben ook andere belangrijke functies.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor duursporters. Ze leveren glucose (suiker) aan de spieren, wat nodig is voor een optimale prestatie.
Eiwitten
Eiwitten spelen een vitale rol bij het herstel en onderhoud van de spiermassa. Duursporters hebben meestal iets meer eiwitten nodig dan sedentaire individuen, maar dit is ook persoonsafhankelijk. Vraag hiervoor advies aan je sportdiëtiste. Mager vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten, tofu en quorn zijn voorbeelden van eiwitbronnen.
Vetten
Vetten leveren energie, helpen bij de opname van vetoplosbare vitamines en dragen bij aan de productie van hormonen. Geef de voorkeur aan onverzadigde vetten, zoals olijfolie, avocado, zaden, pitten en noten, omdat deze gezond zijn voor het lichaam.
Eetstoornissen bij duursporters
Helaas worden duursporters, net als andere atleten, soms geconfronteerd met de druk om een laag lichaamsgewicht te behouden of om super gezond te eten al dan niet i.f.v. de sportprestaties. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van een eetstoornis, zoals orthorexia, anorexia of boulimia. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze risico’s, de eerste signalen te herkennen en dan op tijd hulp in te schakelen. Heb jij een moeilijke relatie met eten of ken je iemand met een (beginnende) eetstoornis? Sportdiëtiste Ruth is gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met een eetstoornis.
Een uitgebalanceerd dieet dat voldoende calorieën bevat om te voorzien in de energiebehoefte van de sporter is essentieel. Leg de focus op voedzame voedingsmiddelen en vermijd te extreme voedingsregeltjes. Hou eventueel ook je gewicht in de gaten, zodat je op een gezond gewicht blijft dat bij jouw lichaam past. Laat je daarnaast goed ondersteunen door je nabije omgeving.
Als duursporters is het belangrijk op je bewust te zijn van de signalen die je lichaam aangeeft. Luisteren naar honger- en verzadigingssignalen kan helpen om ondervoeding te voorkomen.
Wil jij next level gaan?
Bekijk hier ons aanbod voor persoonlijk sportvoedingsadvies om je prestaties naar een hoger niveau te tillen, maar niets te extreem om het krijgen van eetstoornis te vermijden.